Przetwory ekologiczne muszą mieć odpowiednie certyfikaty

Od dynamicznego rozwoju przemysłu spożywczego, który zaczął się w XX w., wyroby konsumowane przez nas codziennie zaczęto standardowo nasycać licznymi substancjami wydłużającymi ich zdatność do spożycia. Jednak wraz z dojrzewającą…

Barszcz biały i żurek – czy się od siebie czymś różnią?

W ostatnich latach rzadko już jemy dwudaniowe obiady. Z powodu ciągłego braku czasu, a przez to pragnienie szybkiego nasycenia się, chętnie porzucamy myśl o zupie, wybierając potrawy, które uprzednio oferowane…

Zupa na zakwasie z buraków – barszcz czerwony

Błędnie jest myśleć, iż barszcz czerwony to danie typowo świąteczna, którą podajemy zwykle w trakcie Wigilii bądź hucznych rodzinnych imprez okolicznościowych. W rodzinach, w których obyczaj spożywania dwudaniowych posiłków nadal…

Sok z kiszonek – zdrowie w butelce

Kiszone warzywa używa się w rodzimej kuchni od stuleci. Ostatnio jednakże notorycznie mówi się również o zaletach prozdrowotnych soków z kwaszonych warzyw, przede wszystkim z kapusty oraz buraków. To w…

Gotowanie dla najmłodszych – warsztaty kulinarne dla dzieci

Dzieci uwielbiają asystować nam w kuchni – dekorować wypieki czy podawać i wybierać składniki. Chcesz podsycić fascynację swojego malucha? Zapisz je na warsztaty kulinarne dla dzieci. Z tego wpisu dowiesz…

Obwarzanki, ciastka i pieczywo z Piekarni Pochopień

Wybierz tradycję z Piekarnią Pochopień Piekarnia Pochopień jest przedsiębiorstwem z tradycjami datowanymi na 1946 rok. Stworzona została przez mistrza piekarnictwa Jana Pochopień, który był często nagradzany za swoje zasługi dla…

Kurs gotowania tylko pod okiem profesjonalisty

Samodzielne przyrządzanie posiłków we własnym domu ma masę zalet. Najważniejszą z nich jest głównie oszczędność pieniędzy – spożywanie potraw w domu bywa zwykle znacznie tańsze aniżeli regularne korzystanie z usług…