Samodzielne przyrządzanie posiłków we własnym domu ma masę zalet. Najważniejszą z nich jest głównie oszczędność pieniędzy – spożywanie potraw w domu bywa zwykle znacznie tańsze aniżeli regularne korzystanie z usług restauracji. Tak samo ważna jest także duma płynąca z ugotowania posiłku własnymi rękami – szczególnie, gdy dzielimy się nim z domownikami czy przyjaciółmi. Nie sposób nie wspomnieć również o tym, iż pichcąc osobiście wiemy, co położymy na stół, a to jest szczególnie istotne dla osób na diecie albo eliminujących z jadłospisu pewne składniki – np. cukier, laktozę czy produkty odzwierzęce. Wymaga to aczkolwiek stosownych umiejętności – a te nie każdy posiada. Na szczęście można je zyskać podczas kursu gotowania.
Kursy gotowania – do kogo są adresowane?
W ofercie firm przygotowujących szkolenia kulinarne zauważymy rozmaite kursy – zarówno te adresowane do osób bez doświadczenia w gotowaniu, jak i tych stawiających swoje pierwsze kroki w profesjonalnej gastronomii. Opcji jest naprawdę wiele – od tematycznych warsztatów (m.in. z zakresu kuchni hiszpańskiej bądź cukiernictwa), poprzez te opracowane dla kulinarnych pasjonatów, aż po kursy dla dzieci. Żeby kurs gotowania dał spodziewane efekty, niezwykle ważne jest to, żeby był prowadzony przez zawodowca. Stąd przed zapisaniem się na warsztaty rekomenduje się dowiedzieć się, kim jest osoba prowadząca zajęcia – w których lokalach gastronomicznych pracowała, które szkoły skończyła, a także czy ma na koncie jakieś branżowe wyróżnienia.
Kursy gotowania – co na nich przećwiczymy?
To, jakie umiejętności opanujemy w czasie kursu gotowania, zależy w głównej mierze od jego tematyki. Na szkoleniach przewidzianych dla dzieci poruszane są najprostsze kwestie, zaś istotą kursu nie jest zdobycie namacalnych umiejętności, a ożywienie w nich kulinarnej wyobraźni oraz fascynacji. Kursy dla dorosłych pasjonatów gotowania to z kolei sposobność do treningu najważniejszych kuchennych umiejętności, jak m.in. techniki krojenia, sztuka kompozycji potraw czy różne metody obróbki termicznej składników.
Nasze dane adresowe:
Warsztat Qulinarny
ul. Okulickiego 51 lokal 282
31-637 Kraków
Mob.: +48 662 311 637, +48 507 771 680
E-mail:
[email protected]