Więcej szczegółów o zakwasie na żurek śląski.
W ostatnich latach rzadko już jemy dwudaniowe obiady. Z powodu ciągłego braku czasu, a przez to pragnienie szybkiego nasycenia się, chętnie porzucamy myśl o zupie, wybierając potrawy, które uprzednio oferowane były na ogół jako to drugie danie. Lecz typowo polskie zupy, takie jak żurek oraz barszcz biały, długo jeszcze pozostaną z nami. Nawet jeżeli osobiście gotujemy je już tylko okazjonalnie, to nieprzerwanie stanowią one stałą pozycje na karcie dań bufetów oraz restauracji z rodzimą kuchnią, jak również są obligatoryjnie podawane w trakcie świąt Wielkiej Nocy i Bożego Narodzenia.
Żurek to nie barszcz biały – główne różnice
Jeżeli zapyta się Słowianina o zupę gotowaną na mącznym zakwasie, to w okamgnieniu przytoczy on albo barszcz biały albo żurek. Sporo osób wręcz nie widzi głównej różnicy między tymi daniami, stosując te nazwy zamiennie. Tymczasem zwyczajowo barszcz biały przygotowuje się z zakwasu mąki pszennej, z kolei żurek – na zakwasie na mące żytniej. To jednak nie wszystko, co odróżnia te zupy, jakkolwiek należy ostro zaakcentować, iż nie ma jednego niezmiennego przepisu na barszcz biały i drugiego na żurek. Gotowanie jest przecież sztuką, a każda kompozycja składników jest odbiciem indywidualnych smaków oraz zdolności kucharza. Co jednakże da się wyróżnić to fakt, że do barszczu białego na ogół dodaje się więcej grzybów i włoszczyzny. Barszcz zabiela się też przeważnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w zastępstwie zakwasu z mąki można zastosować sok kapusty kwaszonej czy z ogórków kiszonych. Tymczasem z żurkiem sprawa jest nieco bardziej zagmatwana, gdyż w ramach tej grupy zup wymienia się trzy warianty:
– kwaskowaty, zawiesisty żur przygotowywany z reguły z dużą ilością ząbków czosnku, również na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, podawany z kawałkami kartofli;
– umiarkowanie zawiesisty, lekki żurek, zabielany sowicie śmietaną i przyprawiany pokaźną ilością majeranku, serwuje się go przeważnie z chlebem i jajkiem;
– oraz zalewajkę – czyli zupę, w której pokrojone w kostkę ziemniaki gotuje się na zakwasie chlebowym albo żytnim.
Bazę na żur albo barszcz biały można kupić
Zrobienie zakwasu na wymienione wcześniej zupy jest nieskomplikowane, chociaż nie zawsze pierwsze podejście uwieńczona jest sukcesem. W internecie opublikowano mnóstwo instrukcji, jak zrobić zakwas, które warto wypróbować. Wykorzystując jednak samodzielnie przygotowany zakwas trzeba zamierzać gotowanie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. Dlatego też, jeśli chęć np. na żur przyjdzie do was niespodziewanie, warto wykorzystać gotowy zakwas, który dostępny jest w wygodnych butelkach, które wystarczają na ugotowanie porcji zupy dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, zarówno tych internetowych, jak i stacjonarnych, bez przeszkód znajdziemy zakwasy z mąki pszennej czy żytniej, dzięki którym przyrządzimy smaczny barszcz biały i żurek śląski albo staropolski.
Nasze dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]