Sok z kiszonek – zdrowie w butelce

Zamów sok z kiszonego buraka.

Kiszone warzywa używa się w rodzimej kuchni od stuleci. Ostatnio jednakże notorycznie mówi się również o zaletach prozdrowotnych soków z kwaszonych warzyw, przede wszystkim z kapusty oraz buraków. To w zasadzie tzw. superfood, który współcześnie często dostępny jest na półkach sklepowych w alejkach ze zdrową żywnością.

Sok z kiszonej kapusty – zawartość i właściwości

Prawdopodobnie większość z nas będąc dzieckiem pił sok z kapusty kiszonej. Nasze babcie na własną rękę przygotowywały kiszoną kapustę na podstawie przekazywanych w rodzinie przepisów, a po skonsumowaniu kapusty częstokroć przynosiły swoim wnusiom szklankę z sokiem, mówiąc, że sok jest kwaśny, jednakże niezmiernie zdrowy. I nie myliły się! Sok z kapusty kiszonej to prawdziwa bomba witaminowa! Zawiera on bardzo duże ilości witaminy A, C, E oraz PP, jak również przeróżne minerały, jak np. cynk, żelazo i fosfor. Wiele osób miewa trudności z przywyknięciem do kwaśnego smaku tego soku, niemniej jednak rekomenduje się wypijać go cyklicznie, ponieważ wypłukuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, usuwa toksyny z organizmu, działa on grzybo- i bakteriobójczo i ma dobry wpływ na florę bakteryjną jelit, a to sprawia, iż może wspierać proces odchudzania. Przede wszystkim zaś pomaga uzupełnić brak kwasu askorbinowego, co podnosi odporność organizmu oraz chroni przed częstymi przeziębieniami. Z uwagi na zawarte w nim żelazo sok z kapusty kiszonej podaje się też osobom cierpiącym na anemię. Naturalnie, nawet ze zdrowym napojem nie warto przesadzać – wystarczy spożywać nie więcej niż 1 szklankę soku dziennie.

Gdzie zamówić sok z kiszonych buraków oraz innych warzyw?

Innym lubianym sokiem, którego używamy od zawsze do gotowania i który spożywamy również jako zdrową przekąskę, jest sok z kiszonego buraka. W jego składzie znajdziemy masę witamin i ma właściwości antyseptyczne, antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Sok ten wzmacnia odporność: obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiega zaparciom, a równocześnie wyostrza koncentrację. Pomimo że buraki wyróżniają się dużą zawartością cukru, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego IG i może być spożywany przez diabetyków. Nie poleca się aczkolwiek jego spożycia przez osoby borykające się z chorobami nerek lub reumatyzmem, jak również kobietom karmiącym piersią i w ciąży.

Jeżeli nie masz czasu, aby przyrządzać soki z kwaszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym markecie lub zamówić wprost w sklepie internetowym producenta. Miej jednak na uwadze, iż tego typu soki trzeba składować w chłodzie.

Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.

Nasze dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]