Źródło witamin i minerałów – sok z buraków i kiszonej kapusty

Dowiedz się, gdzie kupić sok z kiszonych buraków.

Artykuły fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan ponownie wróciły na polskie stoły. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają także inne, przedtem mniej znane owoce i warzywa. Mówiąc o leczniczych atutach jedzenia poddanego fermentacji nie można pominąć również napojów takich jak kefir, kombucza albo wszelkiego typu zakwasy i soki z kwaszonych warzyw. Głównie te ostatnie są warte zainteresowania – pomagają łatwo i błyskawicznie wprowadzić do naszego organizmu składniki niezastąpione dla jego poprawnego funkcjonowania.

Jakie witaminy kryje sok z kiszonej kapusty i buraków?

Sok z kiszonej kapusty to napój posiadający w składzie dużo substancji wpływających pozytywnie na nasze zdrowie. Najistotniejszym elementem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego, które są odpowiedzialne za przebieg fermentacji. Sok z kapusty, buraków bądź inny kiszonek to także świetne źródło witamin. Warta uwagi jest przede wszystkim wysoka zawartość witaminy C – już 150 ml tych soków zawiera jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek należy też pić z uwagi na zawartość witaminy K i P, witamin z grupy B, a także znaczne stężenie soli mineralnych.

Sok z kapusty kiszonej – dlaczego warto go spożywać?

Sok z kiszonych kapusty, ogórków i buraków, z powodu zawartości bakterii kwasu mlekowego pozytywnie wpływa na naszą odporność oraz pracę jelit. Na domiar tego liczne witaminy poprawiają działalność układu nerwowego, łagodzą objawy depresji, szkorbutu i cukrzycy, jak również pomagają walczyć z wyczerpaniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki winny poza tym sięgnąć ludzie zmagający się z chorobami układu pokarmowego, jak przykładowo wrzody dwunastnicy czy refluks. Pobudzają one również apetyt i działają osłonowo w czasie kuracji antybiotykami i wzmagają apetyt.

Nasze dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]