Zupa na zakwasie z buraków – barszcz czerwony

Dowiedz się więcej o barszczu czerwonym z koncentratu w butelce na artmankiszonki.pl/pl/c/Barszcze-czerwone/11.

Błędnie jest myśleć, iż barszcz czerwony to danie typowo świąteczna, którą podajemy zwykle w trakcie Wigilii bądź hucznych rodzinnych imprez okolicznościowych. W rodzinach, w których obyczaj spożywania dwudaniowych posiłków nadal trzyma się mocno, barszcz czerwony cyklicznie spotykany jest na stolikach zarówno w postaci zupy, jak i jako uzupełnienie do wielu posiłków.

Barszcz czerwony – pasuje do jajka i do krokietów z mięsnym farszem

Zdawałoby się, iż barszcz czerwony to niezbyt trudny do przyrządzenia wywar z buraków, który w rzeczywistości nie jest dość sycącą potrawą. Jednakże właśnie jego kwaskowaty, a równocześnie nieznacznie słodki aromat sprawia, iż perfekcyjnie łączy się on z innymi smakami. Lubianych dodatków do barszczu czerwonego jest mnóstwo – jedni wrzucają do niego pierogi z kapustą, grzybami czy też mięsem, inni przedkładają jajko, kartofle i kawałki kiełbasy. Barszcz czerwony to klasyczna strawa na obiad, lecz również pyszna przekąska bądź ciepła kolacja – wrzący kubek tej zupy świetnie podkreśli smak bułeczki drożdżowej z kapuścianym farszem lub chrupkiego krokiecika z grzybami.

Należy podkreślić, iż barszcz czerwonyjest zupą o niskiej kaloryczności, o ile nie dodano do niego śmietany. Danie to uważane jest za zdrowe, bo zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę C, kwas foliowy, mangan, a także dużo żelaza, i z tej przyczyny zaleca się je osobom chorującym na anemię. Z kolei ze względu na fakt, że fundamentem tej potrawy są buraki zawierające sporo cukru, a zarazem nierzadko zjada się ją z dodatkami zawierającymi spore ilości węglowodanów, muszą na nią uważać cukrzycy.

Barszcz czerwony jest najlepszy z dodatkiem zakwasu z buraków kwaszonych!

Nie powstał jeden przepis na barszcz z buraków – każdy w kuchni stosuje swoje ulubione dodatki i na różny sposób przyprawia tę potrawę. Niektórzy wolą barszcz na ostro, mocno pieprzny, inni dodają do niego troszkę cukru, żeby uwydatnić naturalny słodkawy aromat buraka. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony jest najlepszy, jeśli przyrządza się go na zakwasie. Zupa z dodatkiem zakwasu z kwaszonych buraków ma silniejszy, kwaśny aromat oraz wyróżnia się bardziej wyrazistym czerwonym kolorem, a dodatkowo ma więcej istotnych minerałów i witamin. Zakwas z kiszonych buraków można rzecz jasna przyszykować na własną rękę, ale proces fermentacji trwa około siedmiu dni. Jeśli jednak ni stąd ni zowąd dopadnie cię ochota na tę zupę, absolutnie nie musisz tyle na nią czekać – po prostu kup gotowy już zakwas na barszcz czerwony w sklepie albo przez internet.

Nasze dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]